Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek čp. 2, 530 02 Pardubice vcm@vcm.cz
+420 466 799 240

Táhni, ale vrať se ...

Velký gotický sál, 24.3.2017 - 10.9.2017
Ptačí stěhování lidi fascinovalo odnepaměti. Proč se najednou na podzim z krajiny ztratí, když do té doby jich bylo plno? Kam odletí? Kudy? Proč? Jak je možné, že se na jaře zase jejich hejna objeví a ptáci začnou zpívat, hnízdit a vyvádět mladé? A co víc – proč se najednou u nás v zimě objeví úplně jiní ptáci, které tu po celý rok nikdo neviděl? Návštěvníci Východočeského muzea v Pardubicích najdou odpověď na tyto otázky na výstavě s názvem „Táhni, … ale vrať se!“. Velký gotický sál zámku se tentokrát proměnil v útočiště desítek druhů ptáků. Nad hlavami návštěvníků „létají“ čápi, rorýsi, rackové, včelojed, orel křiklavý a kachny. V rákosí se schovávají bukač, bukáček, rákosníci, ale i ornitolog kroužkující ptactvo. Každý návštěvník si může vyzkoušet kroužkování ptáků a prolistovat ornitologický deník. Hlavně pro děti jsme přichystali naklápěcí mapu, po které musí dopravit kuličku představující tažného ptáka do jeho zimoviště a zpět a vyhnout se přírodním nástrahám. Vystavené exponáty a informační panely doplňuje i počítačová hra a krátký film.

Migrace ptáků byla donedávna obestřena velkým množstvím tajemství, mýtů a pověr. Řadu záhad pomohly odhalit nové metody výzkumu, především kroužkování ptáků a v posledních desetiletích také satelitní sledování. Výsledky jsou překvapivé a udivily nejen laiky, ale i odborníky. Pro veřejnost může být překvapivý už samotný fakt, že ptáci táhnou ne proto, že by jim u nás bylo v zimních měsících chladno. Peří je výbornou a dostatečnou termoizolací. Důvod k opuštění hnízdiště je většinou potravní. Výstava vznikla ve spolupráci Muzea Komenského v Přerově a Východočeského muzea v Pardubicích.

Doprovodné programy:
Vítáme vás doma
26. 4. 2017 v 5 h, sraz u vchodu do zámku
Vycházka do přírody v okolí pardubického zámku s náslechem a pozorováním tažných ptáků, určováním zpěvu, pozorováním stavby hnízd, namlouvání atd. Doporučujeme dalekohledy se sebou.
Ukázka odchytu a kroužkování tažných ptáků
10. 5. 2017 v 17 h, sraz u zdymadla (ul. Kunětická) Odchyt ptáků do nárazových sítí, využití hlasové návnady, vypuštění okroužkovaných ptáků.
Rezervace na akci je nutná na e-mailu lemberk@vcm.cz

Vstupné:

50 Kč plné vstupné
25 Kč snížené vstupné