Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek čp. 2, 530 02 Pardubice vcm@vcm.cz
+420 466 799 240

Slunovrat, Vánoce, Hromnice

Kaňkův sál, 11.11.2016 - 5.2.2017
Masopustní dílny
3. 2. od 10 do 12 h, malý gotický sál, vstupné 40 Kč
O pololetních prázdninách připravilo muzeum masopustní dílny pro děti od 6 let. Program začíná komentovanou prohlídkou výstavy Slunovrat, Vánoce, Hromnice. Následovat bude tvoření masopustních masek podle tradičních vzorů i vlastní fantazie. Rezervace nutná na tel. čísle 736 519 016, e-mail brizova@vcm.cz
Výstava o tradicích na přelomu roku. Období, kdy jeden kalendářní rok končí a druhý začíná prožíváme každý po svém. Zároveň jsme ovlivňováni nejrůznějšími tradicemi, jejichž původ a smysl nám mnohdy již uniká. Konzumní životní styl eliminuje dnes prakticky vše, co po mnoho generací vedlo lidi k obavám, jak přečkají těžké měsíce zimního času s nedostatkem světla, tepla a s omezenými zásobami potravin. Výstava se zaměřuje na tradiční prožívání zimy našimi předky a připomíná, co vše z toho nás stále oslovuje.
Svůj konkrétní obsah zde dostávají slova jako slunovrat, advent, roráty, vrkoč, přástky, dračky, Vánoce, koleda, Hromnice, masopust, bál ... Dozvíte se, jak to je s vánočním obdarováváním a s Ježíškem jako tajemným dárcem a proč má řadu dalších rivalů. Připomenete si, co je to vlastně koleda a jak se Vánoce, kdysi především pospolité, staly svátky rodinnými a jakým způsobem se na tom podílel vánoční stromeček. Tradiční pojetí Vánoc se přímo na výstavě setká i se současným spotřebním stylem vánočních svátků.

Nepřehlédnutelnou součástí výstavy jsou ukázky různých typů tradičních masek. V obyčejové tradici se masky objevovaly po celé zimní období. Výstava tak nabízí několik příkladů z doby adventní, tříkrálovou obchůzku i masky masopustní. Samostatnou část výstavy tvoří unikátní soubor historických a autorských betlémů, z nichž řada je pohyblivých. Zapůjčili je Martin a Jakub Sochorovi.

Předvádění betlémů
Unikátní příležitost setkat se s betlemáři Sochorovými nastane 7. a 8. ledna 2017 ve výstavě Slunovrat, Vánoce, Hromnice. V otevírací době muzea představí Martin a Jakub Sochorovi vystavenou rodinnou sbírku historických i vlastních autorských betlémů, předvedou pohyblivé betlémy a řezbu figurek.

Vstupné:
40 Kč plné vstupné
20 Kč snížené vstupné

Dílny k výstavě Slunovrat, Vánoce, Hromnice
Dílny začínají vždy v 17 hodin v malém gotickém sále pardubického zámku. Účast je třeba si rezervovat. Uzávěrka přihlášek je v 15 hodin, den před konáním dílny. Mimimální počt účastníků pro každou dílnu je 5 osob. V dílnách se bude pracovat s přírodninami, vodou, barvami atd. doporučujeme přes oděv zástěru či plášť. Součástí kurzovného je i vstupenka na výstavu Slunovrat, Vánoce, Hromnice. Změna programu vyhrazena. Dotazy zodpovíme na adrese: dilny@vcm.cz