Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek čp. 2, 530 02 Pardubice vcm@vcm.cz
+420 466 799 240

Expozice pohlednic „Orbis pictus“

Expozice byla otevřena od roku 2001 do 30. 4. 2017, kdy byla zrušena.

Expozice pohlednic se nachází ve dvou sklepních sálech severního křídla zámku a vystaveno je téměř 4000 kusů exponátů z různých období, různého typu a zaměření.
Návštěvník má možnost seznámit se s vývojem pohlednic, a to od vydání prvních korespondenčních lístků ve druhé polovině 19. století až po současnost. Vystavené exponáty nejenže prezentují historii filokartie a tiskařské techniky používané při výrobě, ale jsou i dokladem vkusu našich předků a v případě místopisných pohlednic také cenným faktografickým zdrojem.
Velký prostor jsme věnovali tzv. „zlaté éře pohlednic“, která je přibližně datovaná do období devadesátých let 19.století do počátku 1.světové války, tj. roku 1914. Pohlednice tehdy vynikaly neuvěřitelnou pestrostí a nápaditostí. Časté byly aplikace nejrůznějších materiálů nalepené na papír – textilie, lesklé šupinky, kamínky, peří, vlna, dokonce i vlasy, kombinované se zlacením, popřípadě stříbřením a prolamováním. Nikdy později již nebyly pohlednice tak pestré a oblíbené, a proto jsme tomuto atraktivnímu úseku věnovali celý jeden výstavní sál
Ve druhém sále můžete spatřit pohlednice z první světové války, z 1.republiky, ze druhé světové války, propagandistické a agitační pohlednice z éry socialismu i současnou produkci.
Tematika, jenž se v expozici nachází, je velmi různorodá. Můžete se potěšit pestrou škálou blahopřejných, místopisných či uměleckých pohlednic. Zastoupeny jsou samozřejmě i pohlednice vánoční, novoroční a velikonoční; naleznete zde i pohlednice reklamní, futuristické, vlastenecké či příležitostné, vydané jen k určitým společenským, kulturním nebo politickým událostem.
Část expozice je věnována přehledu základních technik výroby a podob, spojená s řadou typických ukázek litografických pohlednic, pohlednic vyrobených světlotiskem, knihtiskem nebo bromografií.
Zájemci o filokartii mohou navštívit nejen expozici Orbis pictus, ale také příležitostné tematické výstavy pohlednic, které jednou či dvakrát do roka připravujeme v přednáškovém sále našeho muzea.
Součástí expozice pohlednic Orbis pictus je i prohlídka lapidária.