Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek čp. 2, 530 02 Pardubice vcm@vcm.cz
+420 466 799 240

České korunovační klenoty na dosah

Velký gotický sál, 8.11.2016 - 5.2.2017

UPOZORNĚNÍ: Pokud plánujete návštěvu výstavy jako skupina více než 20 osob, rezervujte si termín na telefonním čísle 736 519 016 (vedoucí oddělení služeb Lucie Břízová).

Výstava představuje mistrovské repliky českých korunovačních klenotů a další exponáty vztahující se k životu a vládě Karla IV.

V unikátních interiérech Velkého gotického sálu si prohlédnete umně vypracované repliky nejvýznamnějších symbolů české státnosti, které vytvořil jeden z nejlepších českých i evropských zlatníků současnosti Jiří Urban. Ten mimo jiné vyrobil šperky pro britskou královnu Alžbětu II. či pro papeže Jana Pavla II. a vytvořil také repliku císařské koruny Svaté říše římské.

Hlavní „hvězdou“ výstavy je svatováclavská koruna, kterou nechal vyrobit Karel IV. ještě před svou korunovací českým králem. Originální koruna se třpytí 96 drahokamy a 20 perlami, umístěnými na 21 až 22 karátovém 1 mm silném zlatém plechu. Na vrchu koruny je umístěn křížek, který údajně obsahuje trn z Kristovy koruny. Replika je vytvořena z pozlaceného stříbra a osazena skleněnými kompozity.

Repliky korunovačních klenotů jsou umístěny v malém rondelu, kde si je můžete prohlédnout - narozdíl od originálů - ze všech stran, v klidu, bez nekonečných front.

Kromě svatováclavské koruny, žezla a jablka se podařilo do výstavy zapůjčit i legendami opředený svatováclavský korunovační meč. Jeho repliku si můžete prohlédnout v sousedství autentického gotického meče z Krchleb.

Kromě replik korunovačních klenotů spatříte archeologické nálezy z doby vlády dynastie Lucemburků. Připravili jsme výjimečně vystavované klíče od někdejšího opatovického kláštera, vzácná střenka se sokolníkem, ukázky mečů a zbroje, například kroužkových košil, i nálezy z městského prostředí, třeba keramické nádoby z Vysokého Mýta nebo kachle z Hradce Králové, ukázky vzácných zlatých mincí. Výstava připomíná i prvního pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic a ukáuje repliky oděvů a zbraní z lucemburského období. Návštěvníci tak poznají jak dvorské prostředí, tak běžný život ve středověkých městech. Nejen nejmenší návštěvníci mohou využít fotokoutek, ve kterém se mohou zvěčnit s korunou, žezlem a královským pláštěm s dvořany v pozadí. V pokladně si můžete zakoupit pohlednice, magnetky a turistické známky s motivem českých korunovačních klenotů a také dvě brožury, které se jim podrobně věnují. Pro děti jsme vytvořili papírový model svatováclavské koruny, který si může každý dozdobit a dotvořit podle své fantazie.

Vstupné: 100 Kč plné vstupné
50 Kč snížené vstupné 20 Kč děti od 4 do 6 let (pokud dítě mladší 6 let přinese obrázek s motivem korunovačních klenotů nebo Karla IV., má vstup zdarma)

Výstava je bezbariérová pro kočárky a vozíčky bez elektrického pohonu.