Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek čp. 2, 530 02 Pardubice vcm@vcm.cz
+420 466 799 240

Kaňkův výstavní sál, 22.4.2016 - 25.9.2016

Velkou válku si na zámku projdete v zákopech
V Kaňkově sále Zámku Pardubice zažijete osudy mlynáře Jaroslava Kopečného z Třebosic na Pardubicku – předválečnou idylu, jeho vojenské osudy, zranění v boji, léčení i návrat zpět domů. Ve výstavě ukazujeme, jak se civilista měnil ve vojáka. Stísněná atmosféra, hmotná nouze a především strach o život, to vše na vás dýchne uprostřed zákopů. Podařilo se nám rekonstruovat život skutečné osoby díky tomu, že Kopečného dcera Marie věnovala otcovu pozůstalost muzeu. Do dneška se zachovaly osobní věci Kopečného, které můžeme vystavit – osobní identifikační známka, buzola, ručník, ale třeba i jégrovky s průstřelem. Jaroslav Kopečný byl za války raněn, dostal se do týlu k sanitě, kam si přinesl fotoaparát. Vznikla tak řada snímků, které zachycují vojáky, civilisty, domy, kostely či přístavy. K vidění jsou nejen na panelech výstavy, ale také v periskopu, který nabízí pomyslný výhled nad zákopy. Východočeské muzeum tentokrát opomíjí takzvané velké dějiny a věnuje se osudům běžných lidí.

Výzbroj a výstroj
V první světové válce vyzkoušely bojující státy řadu nových zbraní, proto velká část výstavy patří právě jim. Spousta z nich má za sebou pestrou historii. „Ruský kulomet Maxim byl vyroben v Německu, pak asi střílel Němce a Rakušany, potom zřejmě pro změnu Rusy, až se z něj stala starožitnost,“ vypráví Jan Tetřev. V expozici ale nechybí ani pistole, revolvery, bodáky nebo starší zbraně, které armády nechaly předělat pro aktuální potřeby. K výzbroji patří i výstroj a její proměny, které reagovaly právě na nové způsoby boje. Ke slovu tak za první světové války opět přišly přílby a pancíře.

Skutečné houstičky ukazují bídu v zázemí
Prostor je věnován válečnému zdravotnictví a péči o velké množství invalidů, které válka přinášela. Bídu v zázemí představují autentické příděly potravin včetně dochovaných houstiček, ale i dalších základních potřeb. „Celá válka je podle mě doslova ždímání lidí a to, že monarchie nezajistila základní životní potřeby lidí v týlu, je hlavním důvodem, proč se rakousko-uherská monarchie zhroutila,“ konstatuje kurátor Jan Tetřev.

Umění v době války zastupují obrazy Jaroslava Gruse, pardubického rodáka, který narukoval na italskou frontu. Jeho obrazy zapůjčila Východočeská galerie v Pardubicích.
Výstava vznikla ve spolupráci s Vlastivědným muzeem v Olomouci. Záštitu nad ní převzal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Doprovodné programy:
20. 5. od 19 h - komentovaná prohlídka výstavy
13. 9. od 16 h možnost prohlídky výstavy a od 17 h promítání fotografií třebosického mlynáře Jaroslava Kopečného nafocených v roce 1916 v Haliči - společné vstupné 50 Kč
22. 9. od 17 h - komentovaná prohlídka výstavy
Vstupné: 40 Kč plné vstupné
20 Kč snížené vstupné