Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek čp. 2, 530 02 Pardubice vcm@vcm.cz
+420 466 799 240

Pardubický fotograf Josef Pírka

Kaňkův výstavní sál, 26.6.2015 - 21.2.2016

Východočeské muzeum připravilo na hlavní sezonu výstavu historických fotografií autora Josefa Pírky, který působil v Pardubicích od 80. let 19. století do 30. let 20. století. Bez nadsázky lze říci, že patřil mezi nejvýznamnější pardubické fotografy a bývá považován za jednoho ze zakladatelů sportovní fotografie. Ačkoli od jeho smrti uplynulo více než sedmdesát let, jeho práce má mezi odbornou veřejností stále mimořádně vysoký kredit. Východočeské muzeum má to štěstí, že ve svých fondech uchovává jedinečné skleněné negativy z fotografovy pozůstalosti. Převážně z nich je sestavena tato mimořádná prezentace.
Přestože je Josef Pírka známý především snímky parforsních honů a Velké pardubické, tematika, kterou se zabýval, je velmi široká. Díky uměleckým ambicím se v jeho tvorbě objevují záběry přírodních scenérií, romantických zákoutí nebo rázovitých pardubických postaviček. Unikátní výstava představí průřez celou jeho rozmanitou tvorbou. Vystaveny budou jak originální pozitivy, tak kontakty ze skleněných negativů, z nichž některé nebyly veřejnosti dosud nikdy představeny.
V rámci této stěžejní výstavy připravujeme i výpravnou publikaci, která bude mít křest na slavnostní vernisáži 25. června 2015.

Doprovodné programy:
Nová publikace: Pardubický fotograf Josef Pírka
Všechny milovníky historické fotografie a pardubické patrioty jistě potěší výpravná publikace věnovaná tvorbě Josefa Pírky. Knihu vydává nakladatelství Helios ve spolupráci s Východočeským muzeem v Pardubicích a je k dostání od 22. června ve všech pardubických knihkupectvích.

Komentované prohlídky
9. 9. v 17 hodin - komentovaná prohlídka výstavy s kurátorkou Mgr. Renátou Tetřevovou
7. 10. v 17 hodin

Klubová výstava loveckých slídičů KCHLS
8. 8. 2015 od 10 hodin, zámecké valy, vstup volný
Josef Pírka nejenže rád fotil psy a lovecké scenérie, ale sám byl jejich milovníkem a čtyřnozí kamarádi celý život nerozlučně patřili do jeho rodiny.

Přednášky
16. 9. od 18 hodin - Mgr. Jiří Zikmund: Josef Pírka a historická fotografie
23. 9. od 18 hodin - Mgr. Lubomír Netušil: Josef Pírka a jeho tvorba
30. 9. od 18 hodin - PhDr. František Šebek + Mgr. Renáta Tetřevová: Pardubice očima Josefa Pírky

Derniéra
Na závěr projektu jsme pro vás připravili malou „derniéru“, která se uskuteční 28. ledna 2016.
Její součástí je poslední komentovaná prohlídka výstavy s kurátorkou Mgr. Renátou Tetřevovou v 17 h, následovaná koncertem Souboru lesních rohů Hradec Králové v 18 h v rytířských sálech, který vám přednese lovecké skladby a jezdecké fanfáry z období proslulých parforsních honů.
Vstupenky zakoupíte v pokladně muzea, cena je 50 Kč na oba programy dohromady.

Vstupné:
40 Kč plné vstupné
20 Kč snížené vstupné