Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek čp. 2, 530 02 Pardubice vcm@vcm.cz
+420 466 799 240

Expozice hraček "Bylo nebylo..."

Expozice byla zrušena 29. 5. 2016.

Od počátku prosince 2005 je v prostředí nejstaršího velkého gotického sálu pardubického zámku nastálo přístupná expozice. Pod jejím názvem, typickou úvodní větou mnoha pohádkových příběhů, "Bylo nebylo....", se skrývá prezentace sbírky historických hraček Východočeského muzea v Pardubicích.
Sbírka hraček patří ve spektru kolekcí Východočeského muzea k těm mladším, byla založena v roce 1975. Najdeme v ní hračky od druhé poloviny 19. století po současnou produkci. Unikátnost sbírky tkví především v její rozmanitosti. Jsou v ní zastoupeny hračky z dobové tovární produkce, lidové hračky domáckých výrobců i hračky, které si děti vyráběly samy. Významnou součástí je kolekce autorsky navržených hraček, z nichž je na prvním místě nutné uvést soubor dřevěných hraček z dílny pardubického rodáka, průmyslového výtvarníka Víta Gruse. Přes svou teprve třicetiletou existenci má tato sbírka za sebou bohatou a velmi úspěšnou výstavní kariéru v Pardubicích, mnoha městech České republiky i v zahraničí. Stálý zájem veřejnosti o tuto milou atraktivní kolekci vedl k rozhodnutí, prezentovat ji formou stálé expozice Východočeského muzea.
Stálá expozice není koncipována jako vývojový přehled historických hraček coby oblíbeného sběratelského oboru. Způsob prezentace je zcela podřízen působení na ty návštěvníky, kterým byly všechny vystavené předměty určeny především - děti. V podtitulu expozice je uvedeno, že se jedná o pohádkovou expozici a proto zde hračky, se kterými si často hrály děti několika generací, ožívají zarámovány do děje několika nejznámějších pohádkových příběhů a vtahují nás do dějů bez hranic času a místa, do světa dětské fantazie. Klasická pohádka Hanse Christiana Andersena "Cínový vojáček" navozuje atmosféru měšťanské domácnosti v drobných kulisách dětských pokojíčků. Jsou zde jako by mávnutím kouzelného proutku zmenšené porcelánové servisy, sevřené šiky pochodujících postaviček vojáčků i houpací kůň, na kterém bylo možné vyjíždět do klukovských bitev a řada dalších her. "Princezna na hrášku", další příběh z pera velkého pohádkáře, jehož dvousté výročí narození jsme si v roce 2005 připomněli, je pozadím pro svět půvabných panenek, postýlek i kočárků. "Šípková Růženka" sní svůj sen o krásném princi mezi roztodivnými stavbami hradů, postavených ze stavebnic kamenných i dřevěných kostek. Hry na vaření a napodobování maminek při domácích pracích nezbytně vyžadovaly sady nádobíček a kuchyňského náčiní, kamínka, stoly a kredence - od těch obyčejných až po noblesní kuchyňské vybavení. Tyto hračky jsou spojeny s oblíbenou lidovou pohádkou "Hrnečku vař". Poslední příběh "O panence, která tence plakala" z cyklu pohádek "Povídání o pejskovi a kočičce"od Josefa Čapka tvoří rámec pro desítky ukázek hraček z 30. až 40. let 20. století - od dojemně "opotřebovaných" plyšových medvědů, koček a psů až po technické hračky - železnice, parní stroje či miniaturní filmovou promítačku.
Pohádkovou atmosféru a rámec všech těchto pohádkových příběhů milovaných generacemi dětí tvoří malované výjevy, které ztvárnila akademická malířka Šárka Trčková.
V menších vitrínách jsou instalovány další tématické celky hraček - velké domácí loutkové divadlo, hračky pro malé švadlenky a pradlenky, klukovské samostříly a pušky či unikátní celodřevěné kolo.
Pokud navštívíte stálou pohádkovou expozici Východočeského muzea "Bylo nebylo..." vstoupíte do světa bezbřehé dětské fantazie, kterou by si měl každý i v dospělosti uchovávat v koutku duše jako milou vzpomínku na vzácný svět radosti a štěstí.