Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek čp. 2, 530 02 Pardubice vcm@vcm.cz
+420 466 799 240

Od hliněné destičky k tabletu: kultura psaní v dějinách

Kaňkův sál, 31.10.2014 - 22.2.2015

Novoroční kvíz o ceny s výstavou „Od hliněné destičky k tabletu: kultura psaní v dějinách“
Podmínky soutěže a otázky ZDE
Výsledky novoročního kvízu ZDE

Komentované prohlídky:
17. 1. 2015 ve 14.30 hodin
3. 2. 2015 v 17 hodin
22. 2. 2015 ve 14.30 hodin

Výstavou Vás provede a odpoví na dotazy kurátor PhDr. Ladislav Nekvapil.

Schopnost psát, tedy zaznamenávat mluvené slovo a tím „trvale“ uchovávat nejrůznější informace, je znakem vyspělých civilizací již více než šest tisíc let. Ruku v ruce s vývojem jednotlivých jazyků šel i vývoj písma a jeho vizuální podoby, zároveň svou evoluci zažívaly a stále zažívají psací pomůcky, které člověku umožňují pomocí písma vytvářet nejrůznější sdělení. Právě na základě vývoje psacích pomůcek a psacích látek, ať už mluvíme o starověkých hliněných či voskových tabulkách s dřevěnými pisátky nebo moderní elektronice v podobě tabletů se styly, se výstava pokusí přiblížit kulturu psaní v dějinách. Tedy mimo jiné i to, jak se ze zcela pragmatických pomůcek původně sloužících k uchování právních či obchodních informací vyvinul obchodní artikl, který od dob raného novověku nabýval rozmanitých podob i zásluhou užití luxusních materiálů, ze kterých byl vyráběn. Psací potřeby se tak zařadily do okruhu užitého umění, zejména od konce 19. století ovlivňovaného nejrůznějšími designovými proudy. Rovněž vědecko-technický pokrok výraznou měrou přispěl ke zpřesnění strojní výroby, čímž umožnil produkci nových typů prostředků k psaní, mezi které můžeme řadit například plnicí pero či psací stroj.
Výstava nabízí návštěvníkům řadu zajímavých exponátů prezentujících právě historii psacích potřeb; k vidění jsou například luxusní psací soupravy významných osobností české historie, stejně jako poslední novinky, korespondující se současnými výrobními i módními trendy.

Součástí výstavy je rovněž exkluzivní část nazvaná „Pero jako šperk“, kde mohou návštěvníci vidět luxusní psací potřeby z historické i současné produkce nejvýznamnějších světových firem. Zajímavostí je například vysunovací tužka v podobě dámského přívěšku z platiny s diamanty, limitované edice vzácných plnicích per či historické pomůcky pro psaní hudebních notových zápisů. Exponáty do této části výstavy zapůjčili profesionální dirigent indického původu pan Debashish Chaudhuri a společnost PenShop, která zprostředkovala luxusní limitované edice per značek Caran d’Ache, Waldmann, Visconti a Cross.

Vstupné:

40 Kč plné vstupné
20 Kč snížené vstupné